Dnes je již všeobecně známo, že současný způsob života moderní civilizace lidskému zdraví příliš neprospívá. Spěch, stres, nezdravé stravovací návyky, znečištění životního prostředí, to vše narušuje naši vnitřní tělesnou rovnováhu a přináší s sebou nepřeberné množství nepříjemných symptomů. Naštěstí nám je příroda stále připravena podat pomocnou ruku v různých formách. Jednou z nich jsou i přírodní, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy.
Bavíme-li se o blahodárných účincích pití šťáv, máme na mysli šťávy čerstvé, připravené kvalitním odšťavňovačem. Kupované džusy mohou být chemicky upravované, doslazované, často s minimálním obsahem prospěšných látek a působící na organismus kyselinotvorně.
Přírodní, čerstvé šťávy naproti tomu působí zcela opačně. Jejich konzumace zásobuje naše tělo celou řadou nezbytných vitamínů, minerálů a enzymů v organické podobě, která je pro vstřebání a využití těchto látek pro naše tělo klíčová. Kromě toho pravidelné pití těchto šťáv naše tělo čistí a zbavuje ho toxických látek a usazenin.
tip: Vypijte ráno na lačno alespoň 500 ml šťávy a pozorujte, jak dlouho bude vaše tělo syté bez jediného sousta.
Živiny obsažené ve zkonzumované šťávě se během několika minut rychle vstřebávají do krevního oběhu. Tak mizí pocit hladu a tímto způsobem mohou šťávy přispívat k redukci hmotnosti při souběžném nárůstu vitality, na rozdíl od mnoha redukčních diet. Čerstvé šťávy jsou rovněž dobře vstřebávány i lidmi se silně zanesenými střevy, kteří již mají potíže se získáváním živin z běžné stravy.
Čerstvé šťávy eliminují překyselení i pesticidy
Navíc pití zejména zeleninových šťáv pomáhá předejít překyselení a udržovat acidobazickou rovnováhu našeho těla (správný poměr kyselých a zásaditých látek), čímž působí jako prevence celé řady zdravotních potíží.
K výčtu pozitiv můžeme připočíst i eliminaci příjmu dnes tolik diskutovaných pesticidů, neboť tyto škodlivé látky se v ovoci a zelenině vážou na vlákninu, nikoli na vodu. Vzhledem k tomu, že při přípravě šťáv dochází k oddělení vody od vlákniny, pesticidy se do šťávy neuvolňují.
Proč šťávy, když je možné jíst ovoce a zeleninu vcelku
Často se v souvislosti s pitím šťáv objevuje otázka proč konzumovat šťávy, když je možné jíst ovoce a zeleninu vcelku. Odpověď je jednoduchá. Jíst ovoce či zeleninu vcelku je samozřejmě také vhodné, neboť určité množství vlákniny čistí naše střeva a podporuje jejich peristaltiku. Nicméně k tomu, aby tělo v trávicím procesu oddělilo šťávu s prospěšnými látkami od vlákniny, potřebuje určité množství energie, zatímco vstřebání samotné šťávy je z hlediska energetického výdaje minimální a proto výhodné.
Kromě toho je potřeba si uvědomit, že šťáva jako taková je velmi koncentrovaným elixírem zdraví a zkonzumování takového množství ovoce či zeleniny rovnající se danému objemu samotné šťávy je někdy problematické, ne-li nemožné. Tímto způsobem můžeme naše tělo obohatit o relativně velké množství prospěšných látek bez jakékoli ztráty energie, nehledě na výše zmíněný problém možných pesticidů.
Foto: FreeDigitalPhotos.net