Citronová šťáva představuje účinnou a přitom velmi jednoduchou možnost očisty a alkalizace organismu. Jak konkrétně na naše tělo působí a proč je její užívání vhodné v dnešní době téměř pro každého?
Většina z nás má citron spojený s jeho příznivým účinkem při nachlazení díky obsaženému vitamínu C. Přesto, že o jeho schopnostech stimulovat činnost imunitního systému není pochyb, nejde zdaleka o jeho jediný příspěvek k lidskému zdraví.
Příznivé účinky na zdraví organismu
Pro mnohé zajímavým faktem je, že ačkoli je citron známý především svou kyselostí, v organismu má silně alkalizující, tedy zcela opačný účinek. Paradoxně tak výrazně pomáhá při prevenci překyselení organismu a s ním spojenými zdravotními obtížemi.
Mezi další žádoucí účinky citronové šťávy patří schopnost vylučovat odpadní látky z těla, zejména pak kyselinu močovou, která při nadbytečné konzumaci masa a masných výrobků může způsobovat dnovou artritidu nebo zánět v ledvinách. Citronová šťáva také přispívá k rozpouštění ledvinových kamenů tvořených právě z kyseliny močové.
Za zmínku jistě stojí i fakt, že pravidelná konzumace citronové šťávy zlepšuje vstřebávání železa a uplatní se tak při kompenzaci chudokrevnosti. Zároveň ředí krev a slouží tak k prevenci vzniku nebezpečných krevních sraženin. Naopak vhodné citrony nejsou pro lidi s nedostatkem krevních destiček.
Jak se citronová šťáva užívá
Bavíme-li se o citronové šťávě, máme na mysli vlažnou vodu s čerstvě vymačkaným citronem bez jakýchkoli přísad tak, jak nám ji nabízí sama příroda. Častou chybu představuje přidávání cukru z důvodu kompenzace kyselé chuti. V takovém případě dochází ke znehodnocení celého nápoje a k tomu, že šťáva v organismu působí naopak silně kyselinotvorně.
Vhodné není ani vymačkání čerstvého citronu do právě uvařeného čaje. Podobně jako kterékoli přírodní šťávy i zde jsou obsažené vitamíny a enzymy citlivé na teplotu vyšší než 45°C.
Šťávu připravujeme vymačkáním půlky či celého citronu do 3 dl vlažné vody a pijeme ideálně ráno nalačno a večer nebo odpoledne. Pro využití pozitivních účinků šťávu pijeme pravidelně každý den. Po vypití je vhodné ústa vypláchnout čistou vodou, čímž předejdeme u citlivějších osob poškození zubní skloviny v důsledku kyselosti.